Aanleren Speur, Detectie en Geur-honden.

Deze eerste stap is cruciaal. De hond is geconditioneerd voor een bepaalde geur. Maar hoe doen we dit goed? De meesten van ons vertrouwen op positieve bekrachtiging: de hond wordt beloond als hij de gewenste reactie op de geur heeft. Klinkt gemakkelijk, toch? Maar het vereist geduld en precisie. De initiële conditionering vormt de basis voor het effectief gebruik van de geweldige capaciteiten van onze speurhonden in alle detectiegebieden.


Stap 1: Geurselectie.
Eerst selecteren we de doelgeur die de hond later moet detecteren. Dit kan van alles zijn, van medicijnen tot bedreigde diersoorten. De geselecteerde geur moet helder en gemakkelijk controleerbaar zijn. Bovenal moet het zo contaminatievrij mogelijk zijn. Een uitgelichte afbeelding toont het gebruik van mijn geurmonsters in een koffer en ook in roestvrijstalen containers, waardoor besmetting van de afzonderlijke monsters met elkaar wordt voorkomen.


Stap 2: Introductie en precieze beloning.
Stap voor stap maakt de hond kennis met de doelgeur. Vaak beginnen we bijvoorbeeld met een RVS bakje waarin een trechter zit waardoor de geur naar buiten komt. De hond wordt aangemoedigd om zijn neus in de trechter te steken en wordt met uiterste nauwkeurigheid beloond voor succesvol actief snuiven. Nauwkeurig is ook hier een toverwoord, omdat de hond het actieve snuiven en de beloning moet koppelen.


Stap 3: Signaleren en belonen.
In de regel wordt het signaal voor succesvol snuiven gegeven door een clicker die een helder geluid afgeeft. Tegelijkertijd krijgt de hond een beloning, of het nu een snoepje, een compliment of een speeltje is. Dit signaal-beloningssysteem helpt de hond de geur te associëren met een positieve ervaring en deze actief op te zoeken.


Stap 4: Herhaling en geduld.
De initiële conditionering vereist tijd en geduld. De hond moet de geur steeds opnieuw identificeren om er zeker van te zijn dat hij deze echt heeft geïnternaliseerd en als geurpatroon heeft opgeslagen in zijn geurpatronenkastje in de hersenen. Herhaling is hier de sleutel tot succes!


Stap 5: Precisie en verfijning.
De nauwkeurigheid neemt toe tijdens de training. De hond moet de doelgeur leren onderscheiden van andere geuren en daar gericht op reageren. Dit vergt veel training en oefening. Uiteindelijk (waarschijnlijk nog een paar dagen...) zijn onze geurhonden echte meesters in geurherkenning, en dat hebben ze te danken aan een goede initiële conditionering, het signaal-beloningssysteem en de liefde voor positieve bekrachtiging. Zij zijn op veel vlakken onze trouwe partners en helden!